Ara
Close this search box.

Türk kahvesi nasıl yapılır?

Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

Merhaba arkadaşlar. Bugün ki yazımda sizlere Türk kahvesi nasıl yapılır dan bahsedeceğim. Öncelikle kahvenin tarihçesine bakacak olursak kökeni Habeşistan olarak görülse de oradan Yemen e geçmiş ve zamanla tüm orta doğunun yeni tadı ve gözdesi haline gelmiştir. Tabi haliyle Osmanlı İmparatorluğunun da vazgeçilmezi olmuştur. Fakat bu tadından vazgeçemediğimiz kahvenin Osmanlı İmparatorluğunun gündemine nasıl geldiği net olarak bilinmemesine rağmen çeşitli birkaç hikayeden ibaret olduğunu düşünenlerimiz var tabi. Bu hikayelerden biri kahvenin 1554 yılında Suriyeli birkaç girişimcinin İstanbul a getirmesinden , bir diğeri ise 1517 yılında Kanuni Sultan Süleyman döneminde Yemen Valisi Özdemir Paşanın bu lezzeti tadıp İstanbul a getirmesinden oluşmaktadır. Hangi hikayenin doğru olup olmadığından emin olmasam da emin olduğum tek bir şey var oda Türk kahvesinin ne denli lezzetli olduğu. Lakin şöyle bir durumda vardır ki bu lezzeti ne yazık ki herkes tutturamıyor. İşte bu yazımızda lezzetli Türk kahvesi nasıl yapılır, bol köpüklü Türk kahvesi nasıl yapılır bunlardan bahsederek lezzetin tarifini gelecek nesillerimize aktaracağız.

Tük kahvesi nasıl pişirilir anlatmaya başlamadan önce gerekli malzemelerimizi hazırlayalım. İlk olarak bir ateş için ocağa, bir adet cezveye, karıştırmak için çay kaşığına, bir adet kahve fincanına, kalitesine güvendiğimiz suya ve olmazsa olmazımız kahveye ihtiyacımız vardır. Gerekli malzemelerimizi hazırladıysak kahvemizi yapmaya başlayalım. Öncelikle şunu bilmeliyiz ki kişi sayısı değiştikçe Türk kahvemizi yaparken kullandığımız malzemelerimiz miktarı da değişiklik göstermektedir. Biz bu kişi sayısını 1 olarak baz alalım ve Türk kahvemizi yapalım. Cezvemizi elimize alalım ve içine 2 çay kaşığı kahve atalım. Eğer sade Türk kahvesi yapmak istiyorsak şekersiz, orta Türk kahvesi yapmak istiyorsak 1 küp şeker, şekerli Türk kahvesi yapmak istiyorsak 2 küp şekeri cezvemizin içine atalım. Ardından bir kahve fincanına su doldurarak cezvemizin içine boşaltalım ve şeker eriyene kadar çay kaşığı ile karıştıralım. Şekerin eridiği ve kahvenin suya iyice karıştığı karışımı elde ettiysek ocağı yakmanın bu enfes lezzeti tatmanın vakti gelmiştir demektir. Kişi sayımız ne kadar artarsa malzemelerimizin miktarını da ona göre aynı oranda artırmayı unutmayalım. Örneğin 2 kişi için hazırlayacağımız Türk kahvesinde 4 çay kaşığı kahve 2 fincan su 3 kişilik Türk kahvesinde ise 6 çay kaşığı kahve 3 fincan su kullanalım. Bu işlemleri bitirdikten sonra cezvemizi ateşin üstüne koyalım ve türk kahvemizin kısık ateşte pişmesine yaklaşık bir 6 veya 8 dakika izin verelim. Fakat iyi pişmiş bol köpüklü ve lezzetli Türk kahvemizi elde etmek istiyorsak bu süre zarfında karışımımızı hassas narin ve aşırı hızlı olmadan yavaşça karıştırmayı ihmal etmiyoruz. Türk kahvemizin yavaş yavaş kaynadığını ve üstünün köpük köpük olduğunu  gördüğünüz anda ateşi kapatın. Türk kahvemiz pişti ve artık servise hazır hale getirmek için son birkaç işlemimiz kaldı. Pişen türk kahvemizin öncelikle fincana dökmeden önce çay kaşığı yardımı ile üzerindeki köpüğü kahve fincanına aktarıyoruz. Ardından türk kahvemizi cezveyi kahve fincanına dayayarak yavaşça döküyoruz. İşte size tarihimizin atalarımızın bize miras bıraktığı o enfes lezzetli türk kahvesi afiyet olsun.

Kumda Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

Öncelikle şunu belirtmek isterim ki türk kahvesinin lezzeti güzel yapıldıktan sonra vazgeçilmez ve mükemmeldir fakat kumda yapılan türk kahvesi de ayrı bir lezzetlidir. Bu yazımda sizlere kumda türk kahvesi nasıl yapılırdan bahsedeceğim. İsterseniz lafı fazla uzatmadan hemen konumuza gelelim ve bu denli açıklaması zor olan lezzeti tadalım.

Kumda türk kahvesi yapmak sandığımız kadar zor bir şey olmayıp aksine çok basittir. Kumda türk kahvesi yapmak için türk kahvesi yaparken kullandığımız malzemelere kum ilave ediyoruz. Öncelikle cezvemizin içindeki kahve karışımını hazırlarken yukarıdaki yazımda da belirttiğim gibi kişi sayısına göre malzemelerimizi ilave ediyoruz. Biz gene 1 kişilik yapıyormuş gibi düşünerek cezvemizin içine 2 çay kaşığı türk kahvemizi atıyoruz. Şeker terciğimize göre sadeyse şekersiz, orta ise 1 küp şeker, şekerli ise 2 küp şekeri cezvemize atıyoruz. Ardından 1 kahve fincanı suyu cezvemize döküp karışımın tamamlanması için karıştırıyoruz ve bir kenara bırakıyoruz. Adı üstünde kumda türk kahvesi olduğu için elimizdeki kumu bir tavaya döküyoruz. Tavanın boyutuna ve derinliğine göre kumun miktarını ayarlıyoruz. Kumun miktarını ayarlarken de tavadaki kumun iki parmak genişliğinden fazla olmamasına özen gösteriyoruz. Tavamızı yakmış olduğumuz ateşe koyup kumun iyice ısındığına emin olana kadar yavaşça karıştırarak işlemimize devam ediyoruz. Kumumuz iyice ısındıysa hazırlamış olduğumuz türk kahvemizi kumun içine yerleştiriyoruz. Burada dikkat etmemiz gereken şeylerden biride ateşin kısık olması ve cezvenin tavaya tam olarak temas etmemesidir. Yavaş yavaş cezvemizi tavayla cezvenin arasında kumun olması kaydıyla tavada gezdiriyoruz ve pişene kadar bu işlemi uyguluyoruz. Türk kahvemizin piştiğini görünce hemen ateşi kapatıp cezvemizi kenara alıyoruz ve içindeki köpüğü bir kaşık yardımı ile kahve fincanına aktarıyoruz. Cezvemizi kahve fincanına dayayarak yavaşça boşaltıyoruz. Ve işte size tadından vazgeçemeyeceğimiz lezzetinden ödün vermeyen kumda türk kahvesi. Afiyet olsun.

İlginizi Çekebilir

Popüler Konular
Güncel Konular
Scroll to Top