Evde yoğurt nasıl mayalanır?
Yoğurdun faydaları saymakla bitmez. Fakat hazır aldığımız yoğurtlar gerçekten düşündüğümüz kadar sağlıklı mı? Bunu bilemeyiz ama siz de doğal yoğurt ya da ev yapımı yoğurt yiyince içiniz daha rahat değil mi? Sağlığınız için faydalı bir şey yapmış hissetmiyor musunuz? Yoğurt mayalamak zordur, zaman alır ya da ben yapamam diye düşünmeyin. Aşağıdaki adım adım tarifi izleyerek çok kolay ve hızlı bir şekilde kendi doğal yoğurdunuzu mayalayıp kendinizin ve sevdiklerinizin sağlığı için katkıda bulunabilirsiniz.
Ev yapımı yoğurt için gerekli malzemeler:
- 1 litre süt
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- Kavanoz
- Yoğurdun sıcaklığını korumak için bez ya da küçük battaniye
Yoğurt mayalamak için tam yağlı süt kullanılırsa yoğurt daha lezzetli olur. Ayrıca yoğurdu taze sütle mayalamak vitamin açısından daha zengin olmasını sağlar.
Yoğurt mayalamanın adım adım tarifi:
- Öncelikle sütü bir tencereye alın ve kaynatın.
- Süt kaynarken yoğurdu mayalayacağınız kavanozları hazırlayın. Kavanozları sıcak suyla çalkalayın. Sütü kavanozlara doldururken kavanozların ılık olması gerekir.
- Süt kaynadıktan sonra ılınmaya bırakın. Sütün sıcaklığını kontrol edin. Mutfak termometreniz varsa sütün 45 derece olmasına dikkat edin. Eğer termometreniz yoksa sütün sıcaklığını serçe parmağınızla kontrol edebilirsiniz.
İpucu: Serçe parmağınızı süte batırın. Eğer süt sıcak ama parmağınız yanmıyorsa yoğurdu mayalamak için süt doğru sıcaklıktadır. - Bir kâseye iki yemek kaşığı yoğurt alın. Bu yoğurdun üzerine kaynattığınız sütten bir miktar ekleyin ve karıştırın.
- Kasedeki yoğurdu tenceredeki süte dökün ve iyice karıştırın.
- Sütle yoğurdu karıştırdıktan sonra daha önce sıcak suyla çalkaladığınız kavanozlara doldurun. Kavanozların kapaklarının kuru olduğundan emin olduktan sonra kavanozları kapatın.
- Kavanozları fazla hareket ettirmeden battaniye ya da bir bezle iyice sarın. Yoğurdun mayalanabilmesi için kavanozların hemen soğumaması gerekir.
- Kavanozları 6 saat boyunca mayalanmaya bırakmanız gerekir. Fazla meraklı olmayın ve sabredin (: Artık ev yapımı yoğurdunuz hazır. İsterseniz hemen tüketebilir ya da buzdolabında saklayabilirsiniz.
Yoğurt mayalamanın püf noktaları:
- Sütün derecesi 45 derece olmalıdır.
- Yoğurdu kavanozlarda mayalamak daha avantajlıdır. Yoğurt porsiyonluk kaplarda olur. Böylece çabuk sulanması ve bozulması engellenmiş olur.
- Kavanozlar ılık olmalıdır.
- Kavanozların kapakları kuru olmalıdır.
- Mümkünse tam yağlı doğal süt kullanılmalıdır.
- Yoğurt mayalanırken sıcak tutulmalıdır.
Ellerinize sağlık ve afiyet olsun.