Ara
Close this search box.

Ram nedir, ne işe yarar? Elektronik cihazlarda ramin görevi nedir?

Merhaba sizlere bu yazımızda ram nedir? sorusuna cevap vermeye çalışacağız.

Ram (Random Acces Memory) Türkçe karşılığı ile Rastgele Erişim Hafızası, Belleği bilgisayar bileşenleri içerisinde işlemci ile beraber çalışan işletim sisteminin ön bellek olarak kullanıldığı bileşendir. İşlemciden sonra bilgisayarınız için değiştirilebilir en önemli donanım parçalarından biridir. Hard-Diskin, Flash belleklerin veya hafıza kartlarının ne işe yaradığını biliyorsanız size Rami kolay bir dil ile açıklayabiliriz.

Hard-Disk, Usb bellekler ve hafıza kartı gibi sabit bellekler bilgisayardaki müzik, resim, yazı dosyası ve benzeri tüm dosyaların saklanmasını sağlar. Anca bu belgeler kayıtlı ve çalışmayan bir biçimde saklanırlar. Siz örneğin bir Word belgesini düzenlemek için açtığınızda bu Word belgesi artık ram de çalışıyor demektir. Ram sayesinde hızlı bir şekilde düzenlemelerinizi yapar ve bu düzenlemeleri anında görebilirsiniz. Word dosyasını kaydedip kapattığınızda ise dosyalar ramden silinir ve sabit disklerde tutulmaya devam ederler.

Ram çok yüksek hızlı bir depolama alanıdır. Bu yüzden diğer sabit veya herhangi diskler yerini alamaz.

Ram çeşitleri nelerdir?

Ramlerin dinamik ve statik olmak üzere iki ana türü vardır. Bunlar DRAM ve SRAM olarak bilinir. Ancak bunlardan türeyen ramleri de aşağıdaki listede göreceğiz.

DRAM (Dinamik RAM)

Dram sürekli olarak kendini yenilemek durumunda kalan ve bu nedenle işlemci arasında veri hızı düşük olan bir ram çeşididir.

SRAM (Statik RAM)

SRAM sürekli kendini yenilemek durumunda kalmayan ram çeşididir.  kapasitörler yerine açma kapama anahtarları yani transistör kullanır ve yenilenmeye ihtiyaç duymaz. Bu yüzden işlemciyi çok yormaz ve daha hızlıdır.

SDRAM (Senkronize Dinamik RAM)

SDRAM işlemci ile arasında alış veriş olmadan yani kendini yenilemeden ve yenilemek durumunda kalmayan işlemci ile birlikte aynı eş zamanda çalışan bir ram çeşididir.

DDRRAM

DDRRAM bir önceki saymış olduğumuz ram çeşitlerinden daha yoğun şekilde günümüzde kullanılan ve gün geçtikçe yeni nesilleri çıkan ram çeşididir. Bu bellek içerisinde kullanılan saat sinyali, SDRAM belleklerden yaklaşık iki kat daha hızlıdır. Daha az enerji harcarlar ve 64 bitlik veri yolları kullanırlar. Ve günümüzde en çok üretilen ram çeşitlerindendir.

İlginizi Çekebilir

Popüler Konular
Güncel Konular
Scroll to Top