Ara
Close this search box.

Kaliteli ve iyi çay nasıl demlenir? Çay demlemenin sırları

İyi çay nasıl demlenir başlıklı yazımızda sizlere siyah çay, kara çay, Rize çayı ve normal çay 😀 olarak bilinen çayın nasıl daha iyi demlene bileceğini anlatacağız. Umarız kaliteli ve iyi çay nasıl demlenir? konusunda size bir şeyler katabiliriz. İyi okumalar (:

Sabah kahvaltısında, işe gittiğimizde, iş molalarında, öğle yemeğinde, arkadaşlarla sohbette, misafirlikte, beş çayında, akşam film izlerken ve sizin de aklınıza gelebilecek birçok yerde içilen, özelliklede Türk halkının favori içeceklerinden biridir çay. Kendimden biliyorum günde en az 3 öğün çay içmeden duramadığım oluyor ki bu tahminim çoğu zaman için en az 3 öğün denilebilecek kadar az.

Arkadaşlarla hoş sohbet ederken, dostlarımızla dertleşirken, tanıdıklara misafirliğe gidince, bayramda seyranda ( akla gelinip, özlenince ;/ ) aile ziyaretlerinde muhabbetin yanında iyi gider çay.  Lise ve Üniversitelerde ders aralarında, öğrencilikte ödev yaparken, iş aralarında, (yerine ve zamanına göre iş toplantılarında) dışarda işten güçten yorulup şöyle bir mola vereyim diyerek bir çay ocağı ya da kafeye uğradığımızda yorgunluğa iyi gelir çay. (:

Ama tabiki de önemli olan iyi demlenmiş bir çay. Kimseye bir laf dokundurmak istemem ama çayı şekerli veya limonlu içmiyorsanız iyi demlenmemiş çay sizin bütün keyfinizi kaçırabilir. İyi demlenmiş bir çay sizin yaşama sevincinizi veya kariyerinizi elinizden almaz ama gene de iyi çay nasıl demlenir bilmekte fayda var.

Zaten bu yazıyı bulup okumaya başladıysanız en azından bir merak etmişsinizdir. Merakınızı gidermiş oluruz. İyi bir çay demlemenin kesin bir yolu yok. Zaten insanların ağız tatları farklıdır ve her insan aynı şekilde çayı sevmez. Ee bu çayın bir de açığı, demlisi, tavşan kanlısı, limonlusu, tomurcuklusu, şekerlisi, ballısı bir çok çeşidi var. O yüzden biz size daha çok doğru çay nasıl demlenir gibisinden bir şeyler anlatmak istiyoruz bakalım nasıl olacak?

Kaliteli çay kullanın

Aslında sadece çay için değil genel olarak yaşamımızı olumlu yönde etkileyen bir kural var ki bu da kaliteli gıdalar tüketmektir. Burada da çayın kaliteli olması gerekiyor. Kaliteli bir çay iyi bir damak tadı bırakır. Daha önce denediğim birkaç ucuz ve az bilinen markada içtiğim çayda, ya çay tadı yoktu ya da damağımda yağ gibi bir his bıraktı. Bu yüzden en önemli adımlardan biri kaliteli çay kullanmak. Ve ne mutlu bize ki dünyada en kaliteli çayı üreten ülkelerden biri güzel vatanımız Türkiye. O yüzden ilk adımda çok şanslı olduğumuzu düşünüyor ve devam ediyoruz.

Çayı iyi koşullarda saklayın

Çayı iyi saklamanız gerekir aslında çay kolay kolay bozulmaz diye biliyorum ben ama ülkemizde aşırı neme maruz kalan şehirler olduğu için yine de çaylarınızı kapalı kutularda saklamanızı tavsiye ediyoruz ki. 1 paketle demlediğiniz ilk demlik çayınız ile son demlik çayınız hemen hemen aynı keyfi versin.

Kaliteli ve mineralli su kullanın

İyi çay demlemek için önemli unsurlardan bir tanesi de iyi su kullanmak. Ne yazık ki ülkemizde çoğu evde musluktan akan sular içilmiyor. İçinde klor oluyor ya da sağlıklı olmadığı söyleniyor. Her ne kadar kaynadıktan sonra içilebilir denilse de bizim tavsiyemiz sizin içinde mümkünse. Temiz, yumuşak ve arıtılmış su kullanın. Kullandığınız suyun oksijen ve mineral oranı ne kadar zengin olursa demlediğiniz çay da bir o kadar lezzetli olacaktır.

Bunun için marketler alabileceğiniz iyi markalı hazır sular işinizi görecektir. Ancak aşırı su tüketiyor ve çay demlemenin size bir getirisi olmuyorsa yine de siz bilirsiniz. En azından hafta 1 2 kez hazır su kullanarak iyi demlenmiş bir çay içebilirsiniz. Çayınızı bekletilmiş veya daha önceden kaynatılıp soğutulmuş ve tekrar ısıttığınız suyla demlemeyin. Kaynamış ve sonrasında soğumuş su daha az oksijen barındırdığından çayın aromasını bozabilir.

İyi çay demlemek için demlik

Çayın lezzetini ve aromasını tam olarak alabilmek için porselen demlik kullanmaya dikkat edebilirsiniz. Eskiler bakır demlikte demlenen çayın tadının çok iyi olduğunu söylerler dilerseniz bakır demlik kullanabilirsiniz. Metal demliklerden olabildiğince kaçının. Çay diğer kokuları çekebileceği için aynı demlikle başka tür çaylar demlememeyi deneyin. Biraz birikim yaparak çokta pahalı olmayan bitki çayı için yapılmış cam demliklerden alabilirsiniz.

Kaliteli ve iyi çay nasıl demlenir?

  • Suyu büyük demliğe koyun ve ısıtmaya başlayın. Günümüzde daha çok çaycı adı verilen kettle tarzı ürünler veya çay suyunu ısıtmak için direk kettle kullanılıyor. Eğer tercihiniz kettle ise yapacak bir şey yok okumaya devam.
  • Siz suyunuzu ısıtırken dem için kullanacağınız çaydanlığı kaynayan suyun üzerine koyun ve ısınmasını sağlayın. Soğuk demliğe çay koymayın. Çay demini, demlik biraz ısındıktan sonra ya da suyun kaynaması bittikten sonra ekleyebilirsiniz.
  • Çayı çok fazla ya da az koymayın. Acı ya da tatsız bir çay içmek istemezsiniz. Biz size şu kadar kaşık ekleyin diyemiyoruz çünkü çayına göre çaylar koyu ya da açık olabiliyor. Bu yüzden ilk bir iki defada ne yazık ki denemeniz ve öğrenmeniz gerekecek. (İlk demliğiniz ne yazık ki çokta lezzetli olmayabilir)
  • Su kaynadıktan sonra altını kapatın ve fokurdamasının bitmesini bekleyin. Suyun fokurdaması bittikten sonra ideal demleme sıcaklığını ulaştınız demektir.
  • Çayı demleme aşamasında kaynar suyu demliğe çok yakından değil biraz havadan yavaşça dökün ki su demliğe dolarken hava ile temas etsin.
  • Kaynamış olan suyu deme döküp çay demleme işlemini tamamladıktan sonra demliği tekrar su çaydanlığının ya da kettle üzerine koyarak kısık ateşte 15 ile 20 dk arasında demlenmesini bekleyin.

Kısa birkaç not

  • Demlediğiniz çayın üzerine sakın su eklemeyin daha fazla içmek istiyorsanız yeniden demleyin.
  • Demlediğiniz çayı soğudu diye kaynatmayın. (Sudan değil demden bahsediyoruz)
  • Çayı demledikten sonra yarım saat ile 45 dakika arasında tüketin ki son bardaklarınız ağzınızın tadını bozmasın.

Bu yazımızda sizlere elimizden geldiğince kaliteli ve iyi çayın nasıl demleneceğini anlatmaya çalıştık. Başta da söylediğimiz gibi iyi çay demlenin kesin kuralları yoktur. Biz elimizden geldiğince ulaştığımız bilgileri ve deneyimlerimizi sizlerle paylaşmaya çalıştık. Umarız bu yazıyı okuyup demlediğiniz çaylar size bizi hep iyi hatırlatacak kadar lezzetli olur. Afiyet olsun (:

İlginizi Çekebilir

Popüler Konular
Güncel Konular
Scroll to Top