Satranç nasıl oynanır ve kuralları
Merhaba arkadaşlar bugün ki yazımda sizlere satranç nasıl oynanır ve kuralları nelerdir, satranç tahtasının dizilişi nasıldır, satranç taşları nelerdir, kale nedir, at nedir, fil nedir, şah nedir, vezir nedir, satranç taşlarının hamleleri nasıldır, satrançta rok nedir nasıl yapılır, satrançta mat nedir nasıl yapılır, satrançta berabere nasıl kalınır, pat nedir ve piyonlar nasıl vezir yapılır dan bahsedeceğim. Fakat bunlardan önce satranç nedir bunu anlatmak isterim. Satranç iki oyuncu arasında oynanan zeka ve strateji oyunudur. Satranç oyuna özel olan 8×8 karelerden oluşan tahta üzerinde oyuna özgü taşlarla oynanır. Siyah ve beyaz renklerden oluşan bu taşların sayısı her oyuncu için 16 tane olup toplamda 32 tanedir. Bu taşlar sırasıyla kale, at, fil, şah, vezir ve piyonlardır. Peki bu oyun nasıl oynanır.
Satranç oyunu bildiğimiz üzere zeka ve strateji isteyen bir oyundur. Oyunu her ne kadar bilsek te karşımızdaki oyuncunun hamlelerini de tahmin etmemiz gereklidir. Yani yapmamız gereken sadece kendi hamlemizi değil karşımızdakinin de hamlelerini tahmin etmek ve buna göre hamle yapmaktır. Satranç oyununda beyaz ve siyah taşların olduğundan bahsettik oyuna beyaz renkli taşlar başlar ve kimin beyaz renkli taşlarla oynayacağını da genellikle yazı tura yöntemiyle belirlenir. Uluslar arası turnuvaları da düzenlenen bu oyunun amacı rakibimizi mat etmektir. Rakip mat olursa oyunu biz kazanmış oluruz. Peki mat nedir
Mat satranç oyununda rakibin şahının sıkıştırılarak hamle yapmasını etkisiz hale getirmektir. Biraz daha açarsak rakibin şahını oyun içerisinde çeşitli stratejilerle sıkıştırıyoruz ve öyle bir hale gelmesi gerekli ki rakip şahını hangi kareye oynarsa oynasın sizin onu yemez gereklidir. Bu duruma mat diyoruz ve rakibimizi yenmiş oluyoruz.
Satranç tahtasına taşların dizilişinden bahsedelim. Her oyuncu öncelikle kendi solundan itibaren sırası ile ilk kareye kaleyi, ikinci kaleye atı, üçüncü kareye fili, dördüncü kareye şahı, beşinci kareye veziri, altıncı kareye fili, yedinci kareye atı ve sekizinci kareye de kaleyi koyar. İlk sekiz kare dolduktan sonra buralara dizdiğimiz taşların hemen ön sırasına yani ikinci sekizli karelere de piyonları koyar. Bu şekilde satranç tahtamıza taşlarımızı dizmiş oluruz.
Şimdide satranç taşlarını ve hamlelerini tanıyalım. Satranç oyununda kale, at, fil, şah, vezir ve piyonlar vardır. Her taş farklı hamle yapabilmektedir. Peki hangi taş nasıl hamle yapar.
Kale nedir
Kale tahta boyunca ileri, geri, sağa ve sola hamle yapar. Fakat önünde kendi taşımız varsa sadece o taşın dibindeki kareye kadar hamle yapar. Kale hiçbir taşın üzerinden atlayamaz. Kale ile rakibimizin taşını yemek için rakibimizin taşının kalemizin hamle kabiliyetinin olduğu bölgelerde olması gereklidir. Yeme işleminden sonra kalemizi rakibin taşının olduğu kareye koyarak oyuna devam ediyoruz.
At nedir
At satranç tahtasında sadece l harfi çizerek hareket edebilir. Bu l harfi toplamda 4 karelik bir hamledir. Her yönde olabilir. Yani kısacası bir kare ileri ve 3 kare sağa taptığımızda l harfi çizmiş oluruz. At kalenin aksine her taşın üzerinden atlayabilir. At ile rakibin taşını yememiz için l harfinin bittiği yerde rakibimizin taşı olması gerekmektedir. Eğer l harfinin bittiği yerde rakibimizin taşı varsa o taş oyundan alınır ver o taşın bulunduğu kareye at koyularak oyuna devam edilir.
Fil nedir
Fil satranç tahtasında sadece çapraz hamleler yapabilir. Bu hamleler tahtanın bir ucundan diğer ucuna da olabilir. Fakat hamle bölgesinde sizin taşınız varsa ancak o taşa yakın olan kareye kadar ilerleyebilir ve hiçbir taşın üzerinden atlayamaz. Fil ile rakibimizin taşını yemek için hamle yapılabilen bölgede rakibimizin bir taşının olması gereklidir. Bu şartlar sağlandığında rakibimizin taşı alınır ve bulunduğu kareye filimiz koyulur.
Şah nedir
Şah oyunun en değerli taşıdır. Rakibimizin şahını yersek oyun biter ve kazanmış oluruz. Şahın hamlesi ise her yöne olabilir fakat tek kare şeklinde ilerler. Şahta diğer taşlar gibi rakibimizin herhangi bir taşını yiyebilir. Gene aynı şekilde yenilen taşın bulunduğu kareye koyularak oyuna devam edilir.
Vezir nedir
Vezir satranç oyununda her yönde istediği kare kadar hareket edebilir. İleri, geri, sağa, sola, çapraza. Herhangi bir taşın üzerinden atlayamaz. Vezir ile rakibinizin taşını yemek için hamle yönünde rakibiniz taşı olması gerekmektedir. Eğer şartlar sağlanmışsa rakibin taşı oyun dışı edilir ve bulunduğu kareye vezir koyulur.
Piyon nedir
Piyonlar satranç oyununun askerleridir. Sadece ileri ve tek kare hamle yapabilirler ancak çaprazındaki karede rakibin oyuncunun taşı varsa çapraza hamle yapabilir. Piyonlar ile rakip oyuncunun taşını sadece çaprazımızdaki karede iseler yiyebiliriz. Piyonlar sadece çapraz hamlelerde rakip oyuncunun taşını yiyebilir ileri hamlede önünde bile olsa rakip oyuncunun taşını yiyemezler.
Piyonlar nasıl vezir yapılır
piyonlar satranç tahtasının sonuna kadar sağa salim ilerleyebilirlerse ve rakibin önündeki herhangi bir kareye gelirse vezir olurlar ve aynı vezirimizin özelliklerine sahip olurlar.
Satranç oyununda rok nedir nasıl yapılır
Rok şah ve kaleyle yapılmaktadır. Rokun asıl amacı iki ayrı hamleyi tek hamlede yapmaktır. Fakat bunun içinde belirli kurallar vardır. Kullanılan şah ve kalenin ilk hamleleri olmalıdır ve aralarında hiçbir taşın olmaması gerekmektedir. Rok şahımızın biraz daha güvenilir bir ortamda durmasını sağlamak amacı ile yapılır. Bu hamle gerekli şartların sağlanmasından sonra kalenin üç kare şaha doğru hamlesi ve şahın ise iki kare kaleye doğru yapılmasından oluşur. Olayın sonunda kare ile şah yer değişmiş ve yan yana olmuş olması durumudur.
Satrançta mat nedir nasıl yapılır
Satranç oyununun son bulmasına mat denir. Bir oyuncunun mat olması için şahının kaçacak yerinin bulunmaması ve rakibinin herhangi bir taşla şahını yemesi gerekmektedir. Bu sayede rakip oyuncu yenilmiş ve oyun sonra ermiştir.
Satrançta berabere nasıl kalınır
Satranç oyununda berabere kalmaya pat denir. Satranç oyununda berabere kalmak için rakibinizin oyunda sadece şahı kalması gerekmektedir ve bu şahında hamle yaptığı alanda tehtit almaması gerekmektedir. Bu durumda oyun pat olur. Oyunun pat olması için başka yollarda vardır. Mesela oyunun başında hiç kimse daha rakibinin taşını yemeden 50 ardışık hamle yaparsa oyun pat olur. Rakipler kendi aralarında anlaşıp iki oyuncunun da beraberliği kabullendiği anda oyun durur ver pat olur. Örneğin oyunda şah mat olacak taşlar yoksa da oyun pat olur. Sizin bir şahınız ve filinize karşılık rakibinizin sadece şahı kalması gibi.
Evet arkadaşlar bugün ki yazımda sizlere sizlere satranç nasıl oynanır ve kuralları nelerdir, satranç tahtasının dizilişi nasıldır, satranç taşları nelerdir, kale nedir, at nedir, fil nedir, şah nedir, vezir nedir, satranç taşlarının hamleleri nasıldır, satrançta rok nedir nasıl yapılır, satrançta mat nedir nasıl yapılır, satrançta berabere nasıl kalınır, pat nedir ve piyonlar nasıl vezir yapılır dan bahsetmiş oldum umarım açıklayıcı ve öğretici bir metin olmuştur.