Ara
Close this search box.

Yumurtanın bozulduğu nasıl anlaşılır? Bozuk yumurtayı anlamanın yolları

Bozuk yumurta nasıl anlaşılır konulu makalemizde bugün sizlere evinizdeki yumurtaların bozulup bozulmadığını nasıl anlayabileceğinizden bahsedeceğiz. Yumurta mutfağımızın önemli bir gıdasıdır. Ve yumurta ile yapılan birçok çeşit yemek ve hamur işi vardır. Hatta öyle önemli bir gıdadır ki yumurta yaptığımız şeylerden çıkartmak pekte mümkün olmuyor. Olmazsa olmaz malzemeler arasındadır yumurta.

Örneğin soğanlı ya da soğansız olarak yada acılı veya acısız olarak menemen yapabiliriz ama yumurtalı yada yumurtasız diye ayrılamaz menemen. Menemeni menemen yapan yumurtadır. Krep, pankek, kek, poğaça ve benzeri birçok yemek çeşidinde yumurta başlıca sıradadır. Zaten protein açısından çok ta zengindir yumurta. Ama eğer yediğiniz yumurta bayatsa hastalanabilir veya zehirlenebilirsiniz. O yüzden yediğiniz yumurtaların taze olup olmadığına dikkat etmeli ve elinizden geldiğince taze yumurta tüketmelisiniz.

 

Peki ya taze yumurta nasıl anlaşılır? Yumurtanın bozuk olduğunu nereden anlarız? İşte şimdi sizlere yumurtanın bayat olup olmadığını anlamanın birkaç yolundan bahsedeceğiz.

Yumurtanın tarihine bakın

İlk ve en basit yöntem aldığınız yumurtaların üretim ve son kullanma tarihini bilmek ve bunları takip etmek. Aldığınız yumurtanın ne zaman üretildiğine ve son tüketim tarihin ne zaman olduğuna dikkat edin. Yumurtaları son tüketim tarihinden birkaç gün önceden tüketmeye çalışın. Son güne bile bırakmayın. Eğer aldığınız yerde birkaç farklı tarihli yumurta varsa en yakın tarihte üretilmiş olan ve son kullanma tarihini en uzun olan yumurtaları alın. Bunu sadece yumurtada değil diğer tüm gıdalarda yapmanızı öneririz. Bu basit ve herkesin yapabileceği bir yöntemdir. Paketlerin üzerinde yazan kısaltmalar aşağıdaki şekildedir.

ÜT = Üretim Tarihi

SKT = Son Kullanma Tarihi

TETT  = Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi

Yumurtanın suda batıp batmadığına bakarak taze yumurtayı anlayabilirsiniz.

Yumurtaların içerisinde çok ince bir hava boşluğu vardır. Zamanla yumurtanın dışındaki gözeneklerden yumurtanın içine hava girmeye başlar ve yumurtanın içindeki hava artar. Sadece yumurta da değil herhangi bir şeyin içerisinde ne kadar hava varsa o şeyin suda batma olasılığı o kadar azalır. Yumurta da aynen böyle içerisinde ne kadar hava olursa suda o kadar batmayacaktır.

  • Büyük bir bardağa, tencereye veya geniş bir kâseye soğuk su doldurun.
  • Pişmemiş yumurtayı suyun içine bırakın.
  • Yumurta suyun dibine batıp yan yatıyorsa o yumurta tazedir.
  • Eğer yumurta suyun dibine batmış ama dik bir şekilde duruyorsa tazeliği geçiyor demektir ortalama 1 haftalık olabilir. Yine de hala tüketilebilir.
  • Yumurta suyun ortasında duruyorsa 2 haftalık kadar olmuş olabilir. Tazeliği gitmiştir ama zaten 2 3 haftalık yumurtaları tüketiyoruz öyle değil mi?
  • Eğer yumurta suyun yüzeyine çıkmaya başlamışsa 1 aya yakın bir süre olmuş demektir. Bu yumurta bayatlamıştır ama siz içinizden aman ya biz yiyoruz 1 aylık yumurtayı ne olacak diyebilirsiniz. Doğru, bu yumurtanın yenmeyecek olduğu anlamına gelmez. Bu yumurtayı boş bir tabağa kırıp çürümüş olup olmadığına bakabilir ve koklayabilirsiniz.

Yumurtayı kulağınıza yaklaştırın ve sallayarak sesini dinleyin.

Yumurtanın içine gün geçtikçe havanın gireceğini söylemişti. Bu hava yumurtanın içine girdikçe yumurtanın içi küçülmeye ve içindeki boşluklar artmaya başlar. Bu boşluklar artınca yumurtanın içi sallanmaya başlar. Eğer pek ses gelmiyorsa yumurta tazedir. Eğer yumurtanın sallandığını duyuyorsanız bu yumurtanın artık sade olmadığını gösterir.

Ama demin de söylediğimiz gibi yumurtanın tamamen tüketilemez olduğu anlamına gelmez. Yumurtanın bayat olup olmadığını anlamak için çay tabağı gibi küçük bir tabağa kırın koklayın veya çürüyüp çürümediğine bakın.

Yumurtaya bakmak derken?

Yumurtayı bir tabağa kırın ve bakın derken neyden bahsettik? Yumurtayı bir tabağa kırdığınızda sarısının ve beyazının bir birine ne kadar birleşik olduğuna bakın. Bayatlayan yumurtanın sarısı ile beyazı birbirine taze bir yumurtadaki kadar birleşik değildir.

Tabaktaki yumurta cıvık bir şekilde hemen tabağa yayılıyorsa bu tazeliğini yitiriyor anlamına gelir. Ayrıca yumurtanın beyazı biraz bulanık olmalı.

Yumurtayı koklamak

Bozulmuş bir yumurtayı kırıp kokladığınızda keskin ve iğrenç bir koku yayar. Bu yumurtayı tüketmekten kaçının. Zaten kokladığınızda biz size taze desek bile siz tüketmeyi kabul etmezsiniz. (:

Yumurtaları hep aynı sıcaklıkta korumaya dikkat edin. Yumurtaları eğer buzdolabına koyduysanız hep orada bırakın. Buzdolabında çıkardıktan sonra sıcak hava ile buluşan yumurta terleyecektir. Ve bu bir süre sonra bakterilere yol açacaktır. Tüketmeyin.

Çocuklarda ve yaşlılarda yumurta tüketimine çok önem veriniz. Siz yeseniz bile onlara en taze yumurtaları yedirin. Bağışıklığı zayıflamış olan kişiler daha çabuk etkileneceklerdir.

İlginizi Çekebilir

Popüler Konular
Güncel Konular
Scroll to Top