Merhaba sevgili arkadaşlar bu gün ki yazımda sizlere silah taşıma-bulundurma ruhsatı nasıl ve nereden alınacağından bahsedeceğim. Silah taşıma-bulundurma ruhsatı almak bütün insanların yasal hakkıdır. Ruhsat silah sahibinin taşıma-bulundurma işlemini yasalara göre uygun şekilde yaptığının ifadesidir. Ruhsatsız silah taşımak-bulundurmak suçtur.
Silah taşıma-bulundurma ruhsatı almak isteyen kişilerin öncelikle 21 yaşını oldurmuş olması gerekmektedir. 21 yaşını doldurmamış kişilerin silah taşıma-bulundurma ruhsatı alması yasaktır. Silahı kullanım amacına göre ruhsat almamız gereklidir. Örneğin silahı sürekli üzerimizde taşıyacaksak taşıma ruhsatı , silahı herhangi bir yerde bulunduracaksak (ev, araç vs.) bulundurma ruhsatı almamız gerekir. Şunu bilmeliyiz ki her iki ruhsat için de istenilen belgeler ve gerekçeler farklıdır. Birazdan sizlere bunlardan bahsedeceğim. Yasalara göre bulundurma ruhsatı alan bir kişi silahını üzerinde taşıyamaz ve beyan edilen ortamdan taşınamaz. Başka bir ortama taşınması veya poligona atışa gidilmesi gibi durumlarda ekstra olarak yol nakil belgesine ihtiyacınız bulunmaktadır.
Silah bulundurma ruhsatı için istenilen belgeler şunlardır;
- Dilekçe,
- Son bir yıl içinde çekilmiş 4 adet fotoğraf,
- Silah ruhsatı istek formu,
- Silah ruhsatı alınmasında sakınca bulunmadığına dair sağlık raporu iş yerinde silah bulundurma ruhsatı talep edenlerden ayrıca şu belgeler istenmektedir
- İşyeri açma ve çalışma ruhsatı (İşyeri açma ve çalışma ruhsatına tabi olunmaması halinde buna ilişkin belge ve işletme/faaliyet izin belgesi) fotokopisi,
- Mükellefiyeti gösterir vergi dairesi yazısı,
- İşyeri ortaklık veya şirkete ait ise yönetimin buna ilişkin kararı ve muvafakat yazısı.
Yukarıda belirtilen belgeleri eksiksiz tamamlayan kişiler bir sonraki aşamada bu belgelerin tamamını alarak bulundukları ilin Emniyet Genel Müdürlüğüne gitmeleri ve işlemleri başlatmaları gerekmektedir. Bulundurma ruhsatlarında ödenen vergi 5 yıl da bir olup her yıl değişiklik gösterebilmektedir. Bu yıl silah bulundurma ruhsatı alan kişini vermesi gereken vergi ortalama 1480 lira civarındadır.
Silah taşıma ruhsatı için istenilen belgeler;
- Dilekçe,
- Son bir yıl içinde çekilmiş 4 adet fotoğraf,
- Silah ruhsatı alınmasında sakınca bulunmadığına dair sağlık kurulu raporu,
- 1.000 TL’yi aşan tutarda vadesi geçmiş vergi borcu olmadığına dair yazı (6183 sayılı Kanunun 22/a maddesi gereğince a ve c bendinden istenmeyecektir.)
Bu belgelere ilaveten mesleğin özelliğine göre aşağıdaki belgeler de istenebilir.
- Can güvenliğinin hangi nedenle tehlikede olduğu belirtiliyor ise bunu gösteren belgeler,
- Şehitlik durumunu gösteren belge (talep sahibinin şehit ile yakınlık derecesi Kimlik ve Adres Paylaşım sisteminden tespit edilecektir),
- Koruma altına alındığına dair yazı.
Gene aynı şekilde yukarıda belirtilen belgeleri eksiksiz tamamlayan kişiler bir sonraki aşamada bu belgelerin tamamını alarak bulundukları ilin Emniyet Genel Müdürlüğüne gitmeleri ve işlemleri başlatmaları gerekmektedir. silah taşıma ruhsatında ödenen vergi bulundurma ruhsatına göre daha fazladır. Yaklaşık olarak bu miktar 1 yıllık 920 lira olup 5 yılda 4600 lira etmektedir.
Bugün ki yazımda sizlere silah taşıma-bulundurma ruhsatı nasıl ve nereden alınır dan bahsettim. Şunu söylemek isterim ki yararı olan şeylerin zararı da mutlaka az da olsa vardır ve silahta bunlardan biridir. Kontrolü zor olmasa da bizlerin kendimizi kontrol etmesi bir hayli zordur. Karar verirken dikkat etmemiz gerektiğini unutmayalım. Umarım bu yazıyı okuduğunuzda aklınızda soru işareti kalmamış ve Silah taşıma-bulundurma ruhsatı almak konusunda yeterli bilgiye sahip olmuşsunuzdur.