Ara
Close this search box.

Sakız nasıl üretilir ve Damla sakızı nereden elde edilir?

Merhaba arkadaşlar bugün ki yazımda sizlere sakız nasıl üretilir? Sakız tarihçesi? Sakızı ilk kim buldu? Bunun gibi konuları ele aldım.

Evet arkadaşlar sakızın tarihçesine bakacak olursak ilk olarak nerede ve nasıl ortaya çıktığı hakkında net bir bilgi bulunmuyor fakat eski yunan Sümer ve maya medeniyetlerinde sakıza benzer ürünlerin belli başlı araştırmalar sonucu kullanıldığı tespit edilmiş. Çeşitli bitki kökleri dallar ve reçineler baharatlarla karıştırılarak sakız gibi kullanıldı. Her ne kadar tam sakız kıvamında olmasa da. Sakız bu gün bildiğimiz modernleşmiş ve çeşitlemiş halini 1860 yıllarında aldı.

 

Hemen hemen her işte parmağı olan bilinmiş Amerikalı bilim adamı Thomas Adams tarafından icat edildi. Aynı yıl patentini aldı ve üretime başladı. Başka Amerikalı wolter isimli bilim adamı bu sakızı öncekilere göre daha dayanıklı bir hale getirdi fakat yapışkanlık özelliğini azaltmış ve önceki sakızlara göre daha az yapışkan bir sakız yapmış. Yıllar öncesinden günümüze gelen sakız üretim aşamalarında çeşitli şekillerde renklerde ve tatlarda önümüze geliyor.

Peki bu günlük hayatımızda kullandığımız canımız sıkıldığında tükettiğimiz sakız nasıl üretiliyor şimdi onu anlatalım. Sakızın üretimindeki ilk aşama sakız mayasının hazırlanmasıyla başlar. Bu mayanın yapımında ise doğal kauçuk reçine yağ aroma ve su kullanılıyor. Bu hammaddeler belli oranlarda karıştırıcıya doldurulur ve ortalama 110 ila 150 derece arasındaki bir ısıyla karıştırılır. Bu işlem maya hazırlanana kadar tam 4 saat sürüyor. Maya hazır hale geldikten sonra sakız hamuru üretimi için yeni işlemler başlıyor. Sakız mayası soğutularak başka bir karıştırıcıya alınıp 40 ila 60 derece arasında yaklaşık 1 saat karıştırılarak hamur haline getirilir. Hamuru bir diğer aşamaya geçirirken soğuyup yapışmasın diye özel minerallerle kaplıyorlar. Sakız hamuru dinlenmesi için soğutma tüneli dedikleri yere getirilir ve biraz dinlendirilir. Ardından şekillendirme işlemine başlanır. Hareketli bant içinde giden sakız hamuruna üretilen sakızın cinsine göre şeker tatlandırıcı aroma gibi malzemeler ekleniyor. Silindirler sayesinde önce istenen kalınlığı alması için uğraşılır. bu inceltme esnasında sakızın her yerindeki tat aynı olsun diye sürekli aroma ve diğer ürünler toz halinde hamurun üzerine serpilir. İstenen kalınlığa ulaşan sakız hamuru öncelikle dikey ve ardından yatay olarak kesiliyor. Bu işlemlerden sonra şekillendirme makinesine gönderiliyor. bu işlemden sonra ortaya çıkan sakıza sakız çekirdeği adı veriliyor ve bu çekirdekler ağırlıkları ve boyu ölçülmesi için insan gücü kullanılıyor.

İstenen ölçülere gelen tabakalar dillendirilmeye alınıyor. Bir süre bekledikten sonra sakız çekirdekleri makine yardımıyla kırılıyor ve ardından kaplanmak için bir diğer aşamaya geçiyor. Kaplanma aşamasında aromalar bu kez sıvı olarak püskürtülüyor ve bu işlem 20 ila 30 derece arasında yapılıyor. Üretilen sakızın türüne göre bu işlemin süresi değişiklik gösterebiliyor. Yukarıda anlattığım bu işlemi yapan fabrikalar her bir seferde ortalama 1.5 milyon sakız üretimi yapıyor. Her ne kadar ağzımızda çiğneyip zaman geçirsekte kulağımız ağrımasın diye çiğnesekte sakızın üretimi bu anlattığım kadar kolay olmadığını bilmenizde fayda var arkadaşlar. son olarak bu işlemleri atlattıktan sonra sakız paketleniyor ve önümüze geliyor.

Damla sakızı nereden elde edilir?

Hadi uygulamasında günün ipucu olarak karşımıza çıkan Damla sakızı nereden elde edilir sorusuna bir cevap niteliğinde yazımıza devam ediyorum.

Damla sakızı genelde yaz aylarında elde edilen bir maddeden oluşur. Damla sakızı, sakız ağacı adı verilen bir ağaçtan elde edilen bir reçinedir..

Reçine nedir? kimi bitkilerde, özellikle çamlarda oluşan, katı ya da yarı akışkan, organik salgı maddesi.

Bu damla sakızı reçinesi Türk mutfağında ve Yunan mutfağında çok kullanılır. Bunun dışında ilaç yapımında kullanılan bir maddedir. İsmini genel olarak üretildiği sakız adasından almaktadır.

Aslında sıvı olan damla sakızı güneşte kurutularak sert ve dağılgan yarı saydam damlacıklar haline getirilir. Ağızda çiğnendiğinde yumuşar ve mat parlak beyaz renk alır. Başta buruk bir tadı olmasına rağmen bir süre çiğnendiğinde ağza çam kokusunu andıran bir ferahlık verir..

İlginizi Çekebilir

Popüler Konular
Güncel Konular
Scroll to Top